Elkezdték a szászrégeni szórványkollégium felújítását

Tizenötezer euróra van szükség, hogy a Szivárvány Alapítvány befejezhesse a leendő szászrégeni szórványkollégium épületének átalakítását és ősztől diákokat fogadhasson. A felújítási munkálatok két hete kezdődtek el, a beruházás összértéke csaknem kétmillió lej.

Mint már beszámoltunk róla, huszonöt éves szerződést kötött a Római Katolikus Egyházközség és az Ady István magyarfülpösi református lelkész által vezetett Szivárvány Alapítvány. A megállapodás értelmében az alapítvány huszonöt éven át ingyenesen használhatja az egyház tulajdonában lévő ingatlant, amelyet teljes egészében felújít és szórványkollégiumként működtet.

"Rendkívülinek tartom a szászrégeni civil, egyházi és érdekképviseleti összefogást, amelynek eredményeként már nemcsak beszélünk, álmodozunk, tervezgetünk a Felső-Maros menti magyar oktatás jövőjéről, hanem elkezdődött egy újabb szórványkollégiumnak otthont adó közösségi épület tatarozása, átépítése. Ebben a pozitív előjelű történetben óriási szerepe van Ady István magyarfülpösi lelkésznek, aki kisebb léptékben, de már megvalósított egy kis kollégiumot, amelynek révén nemcsak a helyi oktatás jövőjét biztosította, hanem tulajdonképpen a mezőségi és Felső-Maros menti tanyavilágban kallódásra ítélt magyar gyerekeket mentett meg. A jó példának foganatja van a szászrégeni magyar közösségben, hiszen a két hónappal ezelőtt szervezett tanácskozást követően helyi vállalkozók fogtak össze a katolikus egyháztól bérelt ingatlan felújítása érdekében, így minden esélye megvan annak, hogy ősszel a szászrégeni kollégium is megtelik magyar gyerekekkel, és ezáltal erősödik a magyar nyelvű oktatás is" – nyilatkozta Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

A tervek szerint szeptembertől kezdené működését a szórványkollégium, kezdetben 9–10 bentlakóval. A diákok a magyarfülpösi Szivárvány Szórványiskola diákjai, valamint a Kőhalmon tanuló magyar diákok közül kerülnének ki. A projekt kezdeményezői minden adományt, felajánlást szívesen várnak. A Szivárvány Alapítvány bankszámlái RO86BRDE270SV81500982700 – RON, RO86BRDE270SV81501012700 – EUR, RO86BRDE270SV81501192700 – HUF.